Olej z pestek moreli - Ekamedica

OLEJ Z PESTEK MORELI


Morela - Olej z pestek moreli tłoczony na zimno.

Składniki:
Olej z pestek moreli (Prunus armeniaca L.) tłoczony na zimno. Wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych. W 100 g oleju znajduje się 63,7 g kwasu oleinowego oraz 28,7 g kwasu linolowego.

Wartość odżywcza w 100 g produktuWartość odżywcza w porcji 5 ml
3700 kJ (900 kcal)170 kJ (41 kcal)
Tłuszcz: 100 g, w tym:4,6 g
kwasy tłuszczowe nasycone: 5,9 g0,3 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 65 g3,0 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 29 g1,3 g
Węglowodany: 0 g, w tym:0 g
Cukry: 0 g0 g
Białko: 0 g0 g
Sól: 0 g0 g


Proponowany sposób podania:
1 łyżeczka (5 ml) bezpośrednio lub jako dodatek do sałatek lub innych potraw. Spożywać wyłącznie na zimno. Porcja dzienna 5 ml zawiera 2,93 g kwasu oleinowego (omega-9) oraz 1,32 g kwasu linolowego (omega-6). Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Osad pochodzenia naturalnego. Produkt zawiera 20 sugerowanych porcji.

Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do trzech miesięcy od otwarcia.

Kwas linolowy (LA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystnie działanie kwasu linolowego występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Zachowanie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia ma duże znaczenie
facebook